www sivujen poistaminen internet ilojavain

Mitä sitten tehdään kun omia www -sivuja ei enää tarvita?

Tehtiin viime vuonna yhdelle yhdistykselle kotisivut. Yhdistys oli juuri perustettu ja sivuja tarvittiin mm. ilmoittautumisten keräämiseen ja ajankohtaisten asioiden julkaisemiseen. Sivut saatiin auki nopeassa aikataulussa – kiitos yhdistyksen yhteyshenkilölle, jolla oli kaikki kuvat ja tekstit melkein valmiina ja ensimmäisellä tapaamisella.

Mutta kuten tiedetään, niin aina ei mene niin kuin elokuvissa. Tämäkin yhdistys päätti lopettaa olemassa olonsa ja siitä johtuen päätettiin sulkea myös nettisivut.

Nettisivujen webbihotelli ja domain lunastetaan aina vähintään vuodeksi. Nämä on helppo irtisanoa jo ennen vuosittaista umpeutumista. Jouduin kuitenkin pohtimaan asiaa vähän enemmän.

Kun domainin suoja-aika loppuu, niin sen jälkeen se on kaikkien uudelleen käytettävissä. Jos sivut ovat olleet .fi -loppuisella domainilla, niin se on erityisen haluttu osoite nettihuijareiden joukossa. Ja varsinkin, jos sivut ovat olleet kauan avoinna ja sivuilla on ollut paljon liikennettä. Nettihuijarit rakentavat sivuille esim verkkokaupan jossa myydään ’hyvää tavaraa’ edullisesti. Kaupan ulkonäkö on yleensä visuaalisesti hyvän näköinen ja luottamusta herättävä – varsinkin kun kauppa vielä sijaitsee .fi -loppuisessa domainissa. Mutta jos kaupan yhteystietoja ei löydy, ei Y tunnusta eikä minkäänlaista osoitetta, niin silloin pitää olla varuillaan. Ennen saattoi luottaa siihen, että suomen kieli oli huonoa ja täynnä kirjoitusvirheitä. Nykyisin sekään ei aina pidä paikkaansa.

Tämän entisen yhdistyksen tapauksessa sivut eivät ehtineet olla julkisuudessa kuin vajaan vuoden. Kävijöitä oli jonkin verran, mutta ei suuria massoja.  Pelko siitä, että joku huijari rakentaa nettikauppansa vapautuvalle domainille, ei mielestäni ole tässä tapauksessa suuri. Silti tyhjensin webbihotellin kokonaan, joten verkkosivuilla ei enää ole mitään jälkeä muistuttamassa kenellä ja mitä varten sivut joskus ovat olleet. Satunnaisia kävijöitä ’tyhjä sivu’ ei houkuttele. Tämä tyhjä sivu ehtii olla julkisuudessa muutaman kuukauden, ennen kuin domain vapautuu uudelleen. Senkin jälkeen pitää seurailla – ihan vaan vaikka mielenkiinnosta – lunastaako joku vanhan domainin ja mitä sille sen jälkeen tapahtuu.

Onko sivut nyt sitten hävinneet internetistä? Yleinen tietohan on, että jos nettiin jotakin laittaa, niin sinne se jää eikä sitä pois saa. Se pitänee paikkaansa. Internetistä otetaan koko ajan kopioita joita pääsee katsomaan ja selaamaan ihan jokainen. Tässä, tämän entisen yhdistyksen tapauksessa, on kai käynyt onni onnettomuudessa, sillä sivuja ei ole ehditty vielä pilven reunalle kopioimaan.

Teen yleensä kaikille sivuille myös hakukoneoptimoinnin ja annan mahdollisuuden analytiikkaan. Nuo molemmat palvelut piti erikseen käydä lopettamassa.

Palataan asiaan jos jotakin jäi vielä tekemättä.